tisdag 22 januari 2008

Den lilla leverflundran

Ett av mina favoritradioprogram är Christer i P3. I dag pratade de om djur och hur de kan förvåna en. Självklart hade skansenakvariets chef Jonas Ahlström också en röst med i programmet. Han dyker upp nästan överallt så fort de ska pratas om djur. Han är Sveriges djurexpert nummer ett. Jonas berättade om en liten liten mask som heter Lilla leverflundran och som verkligen kan konsten att påverka andra.

Först flyttar den lilla leverflundran in hos en snigel. Sen när den känner sig klar hos snigeln så fixar masken så att snigeln börjar producera sött och mumsigt saliv. Snigeln dreglar lite här och där och lilla leverflundran lägger sig strategiskt i en av salivpölarna och väntar. Plötsligt kommer en myra som är sugen på lite sött och äter upp saliven och utan att veta om det även den lilla Leverflundran.

Den lever gott i myran men tröttnar till slut, så klart. Nu får lilla leverflundran, hör och häpna, myran att gå och sätta sig längst ut på grässtrån på förmiddagarna. Bara på förmiddagarna för att sitta och vänta tills ett får kommer och äter gräset. Fåret råkar äta upp myran och leverflundran flyttar in hos fåret. Sen bor den där tills den fått nog och bajsas ut. Sen kommer en snigel och äter bajset och så där håller den på hela sommaren tills lilla leverflundran blivit gammal och dör.

Jag undrar hur den får myrorna att sätta sig längst ut på grässtråna på förmiddagarna, och varför bara förmiddagarna?

Inga kommentarer: