fredag 4 januari 2008

Tjenare Kungen

Monarki känns förlegat och att ett land som Sverige som vill gå först i så mycket fortfarande har en kungafamilj, det är absurt. Inte konstigt att familjen Bernadotte och Tarras-Wahlberg blivit ett skämt, om än alldeles för dyrt. Kungen och hans familj får inte mindre än 109,5 miljoner kronor under 2008.

Jag såg på året med kungafamiljen härom dagen. Det årliga programmet då vi undersåtar får se vad våra monarker uträttat under året. Och ärligt talat, de har varit i Wien, Victoria har haft en utställning om sig själv, Madeleine åkte till Gävle för tredje gången i sitt liv. Hon var visst hertiginna där (om jag inte missminner mig). kungen hade varit i mönsterås och i FN för att tala om miljön. Det känns inte som att de gjort så mycket ändå.

Missförstå mig rätt, människorna i familjen får jättebra utbildning och får lära sig massor av saker om samhället, vilket självklart inte ska underskattas. Men jag tycker ändå att det känns fel att de ärver sina ämbeten. De är som levande reklamdockor, undrar om det är något de själva trivs med. De får ju inte tycka saker om politik, de får inte ha några åsikter förutom pk-åsikter som att de värnar om miljön, tycker om barn och vill vad som är bra för Sverige. 

Dessutom tar de sig friheter som vanliga människor inte kan. Nu hade kungen lämnat in en ansökan om att få bygga tre stugor i ett naturreservat i Västerbotten. Han menade att barnen behövde varsitt krypin när de semestrar i norr. Om länsstyrelsen ger konungen hans majestät specialbehandling är det inte klokt.
Kom igen kungen! Man bygger inte hus i naturreservat hur som helst och varför skulle du då få bygga tre?! Varför kan ni inte som vanliga familjer ha en stuga och dela på den? Mycket vill ha mer ...